10 trucuri pentru indepartarea petelor

Publicat de Bubu Blog la 11:22
Petele sunt enervante pentru oricine, mai ales daca sunt unele foarte greu de indepartat si mai ales daca nu ai timp sau bani pentru a merge la o curatatorie cu haina sau tesatura respectiva. Insa, chiar si pentru acasa, exista destule solutii eficiente care te ajuta sa scoti petele de pe materialele textile.
Nu uita totusi sa incerci solutia intai pe o zona mai putin vizibila a tesaturii patate si abia apoi direct pe pata sau pe intreaga tesatura.  

1. Pentru sange


Fie ca s-a uscat sau inca este proaspat, sangele de pe un material textil poate fi scos cu peroxid de hidrogen, substanta cunoscuta si sub denumirea de apa oxigenata. Toarna putin peroxid pe pata si lasa-l sa actioneze cateva minute. Clateste si repeta procedeul. (Substanta nu va indeparta insa si dovezile medico-legale, ci doar pata).


2. Pentru cerneala


Pulverizeaza fixativ din belsug pe pata si lasa-l sa se usuce. Spala apoi normal. Un alt truc eficient pentru indepartarea petelor de cerneala este sa inmoi haina in lapte, sa o lasi asa peste noapte si apoi sa o speli.


3. Pentru vin rosu


Daca pata este mica, toarna vin alb pe o carpa si apoi tamponeaza zona murdara de vin rosu - functioneaza ca o magie. Iar daca pata este mai mare, presara sare pe ea.
Ambele trucuri functioneaza, insa doar daca vinul nu s-a uscat inca pe material.


4. Pentru nicotina


Sucul de lamaie poate indeparta petele de nicotina. Daca acestea sunt pe degete, foloseste suc de lamaie si piatra ponce pentru a le elimina.


5. Pentru ceara topita


Asaza un servetel de hartie peste pata de ceara, incinge bine fierul de calcat, si calca pata, mutand de mai multe ori servetelul cu o parte curata pe pata. Hartia va absorbi toata ceara.


6. Pentru rugina


In acest caz, freaca pata cu suc de lamaie si sare si las-o la soare mai mult timp. Spala apoi haina in mod normal.


7. Pentru grasimi


Atunci cand ai de-a face cu o pata de grasime, tamponeaza tesatura respectiva cu ulei de eucalipt, iar apoi tine-o sub jet de apa fierbinte. Este posibil sa fie nevoie sa repeti procedeul.


De asemenea, daca ai mainile patate cu grasime, freaca-le cu putin unt si apoi spala-te cu apa si sapun.


8. Pentru pete negre pe podea


Uneori, de la talpile incaltarilor raman imprimate urme negre pe podea. Pentru a scapa de acestea, pune putin gaz pe o carpa si sterge.


9. Pentru urme de creioane pe pereti


Intr-o casa cu copii mici acestea nu sunt deloc anormale. Presara putin bicarbonat de sodiu pe o carpa umezita si freaca petele de creion.


10. Pentru pete de iarba


Acestea pot fi indepartate prin stergerea zonei respective cu alcool metilic. Repeta pana cand pata dispare si apoi spala normal.


11. Pete de mucegai


Pentru a scapa de petele de mucegai de pe haine, preparati o pasta din zeama de lamaie si sare si frecati suprafata respectiva, apoi lasati hainele sa se usuce la soare. Repetati operatiunea pana cand pata dispare complet. Aceasta pasta se poate folosi si pentru scoaterea petelor de rugina de pe imbracaminte.


12. Petele de transpiratie


Indepartati petele galbene de transpiratie de la subrat de pe bluze prin frecarea cu un amestec de zeama de lamaie (sau otet alb) si apa, in parti egale. Si petele de de vin rosu pot fi scoase daca inainte le muiati in apa rece, apoi le tineti inmuiate in zeama de lamaie.

6 comentarii:

claudia_mami on 20 iunie 2012 la 22:55 spunea...

sti vreun mic secret pentru pete galbene la maieuri si trcouri sub brat sau nu mai am ce sa le fac decat sa le arunc ....

Calin Andreea Daniela on 20 iunie 2012 la 23:00 spunea...

interesante sfaturi! nu stiam ca se poate scoate pata de rugina...

Bubu Blog on 21 iunie 2012 la 02:23 spunea...

am postat si despre petele de transporatie

Bubu Blog on 21 iunie 2012 la 02:24 spunea...

pup

Radu Adina on 26 iunie 2012 la 02:54 spunea...

foarte interesanta postarea

Bubu Blog on 27 iunie 2012 la 11:08 spunea...

multumesc tare mult :*

Trimiteți un comentariu

 

Bubu blog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting